Élelmiszeripari üzemek digitális átállását támogató szaktanácsadó képzés – Budapest, három csoportban és három héten át.
A Digitális Agrárakadémia Plusz (DAA+) program keretében elindult az élelmiszeripari üzemek digitális átállását támogató szaktanácsadók képzése.
A Nemzetgazdasági Minisztérium által Magyarország Digitális Agrárstratégiája alapján a Digitális Agrárakadémia Plusz Program keretében nyújtott támogatás 30 szaktanácsadó, falugazdász, külhoni falugazdász, érintett szakember térítésmentes képzését teszi lehetővé.
A képzéseket a DAA+ Programot megvalósító szervezetek közül a Cibus Hungaricus Alapítvány szervezi és valósítja meg.
A digitális átállás, az adat alapú döntéshozás alkalmazása szükséges az élelmiszeripari üzemek hatékonyságának és profitjának növeléséhez. A piacon elérhető digitális megoldások, eszközök és szolgáltatások számos lehetőséget kínálnak a vállalkozók részére. Az elérhető lehetőségek azonban csak rendszerbe illesztve biztosíthatják a termelés hatékonyságának valós növekedését. A szigetszerűen alkalmazott digitális megoldások, vagy nem megfelelően felhasznált digitális eszközök jelentős költségnövekedést eredményezhetnek a hatékonyság növekedése nélkül.

A képzés célja, hogy a végzett szaktanácsadók képesek legyenek az élelmiszeripari vállalkozás célját és működését támogató digitális megoldások, szolgáltatások és eszközök kiválasztására, ajánlások megfogalmazására, az élelmiszeripari üzem digitális fejlesztési tervének összeállítására és a megvalósítás támogatására.
1. A képzés tartalma
– Az üzem digitális érettségének felmérése a termelés, az erőforrás (pénzügyi, HR, infrastruktúra) menedzsment és a termékpálya kapcsolatok területén.
– Az alkalmazható, piacon elérhető digitális megoldások, eszközök és szolgáltatások megismerése az erőforrás menedzsment, az élelmiszer feldolgozás, a raktározás és a logisztika területén.
– A digitális megoldások működésének, a szolgáltatásainak megismerése, az alkalmazás és a rendszerbe illesztés feltételeivel.
– A digitális megoldások, szolgáltatások és eszközök hozzájárulása az élelmiszeripari üzem céljaihoz, a hatékonyság növeléséhez.
– Az élelmiszeripari üzem digitális fejlesztési tervének összeállítása.
2. A képzés főbb paraméterei
– 50 órás, gyakorlat orientált és a jó gyakorlatok bemutatására épülő képzés, 60%-ban személyes részvétellel, maximum 10 fő/csoport;
o 5 nap: személyes részvétellel, 10 fős csoportban
o 1 nap online részvétellel, kérdezési lehetőséggel
– A képzést a Cibus Hungaricus Alapítvány a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézettel együttműködésben szervezi. A résztvevők a Felnőttképzési és Adatszolgáltatási Rendszerből (FAR) „Élelmiszeripari üzemek digitális átállását támogató tanácsadó” tanúsítványt kapnak, a képzés sikeres elvégzése esetén. A képzést adminisztrációját, a tanúsítvány kiadását MATE Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ végzi, regisztrációs száma: E/2020/000248.
– Célcsoportok: NAK regisztrált szaktanácsadók, NAK falugazdászok, külhoni falugazdászok, külső érdeklődő szakemberek.
– NAK szaktanácsadók részére pontszerző képzés. A képzést sikeresen elvégző regisztrált szaktanácsadók 10 kreditpont kapnak.
– A képzés piaci ára résztvevőnként 150.000,- Ft + 10.000,- Ft regisztrációs díj, amelyet helyszínenként 10 főnek a Nemzetgazdasági Minisztérium által Magyarország Digitális Agrárstratégiája alapján nyújtott támogatás fedez.
– A képzésen való részvétel térítésmentes csoportonként 10 főnek, de előregisztrációhoz kötött. A DAA+ Program a képzésen való részvételt, a szükséges eszközök használatát, a tananyagok biztosítását és a tanúsítvány kiállítását fedezi.
3. A tervezett időpontok és helyszínek
Helyszín | Dátum | |
1 | MATE Budai Campus, 1118 Budapest, Villányi út 29-43. | 2025.05.05 – 2025.05.09 |
2 | MATE Budai Campus, 1118 Budapest, Villányi út 29-43. | 2025.05.12 – 2025.05.16 |
3 | MATE Budai Campus, 1118 Budapest, Villányi út 29-43. | 2025.05.26 – 2025.05.30. |
4 | Közös online nap | 2025.05.31 |
4. Részletes program
– 1. nap – Digitális Élelmiszeripari Stratégia, digitalizáció jelentősége az élelmiszeriparban
o Üzemtervezés műszaki-gazdasági vonatkozása
o Projektgazda bemutatkozása, problémameghatározás
o Meghívott előadó: Digitalizációs fejlesztési projekt esettanulmány
– 2. nap – Adatfeldolgozás és döntéselőkészítés
o Csoportos projektmunka
o Workshop: találkozó és brainstorming ipari szakemberek bevonásával
– 3. nap – Robotika
o Üzemszintű digitalizáció és adatmenedzsment
o Projektfeladat mentorálás
o Csoportos projektmunka
o Projektprezentáció és vita
– 4. nap – Digitalizációs és automatizálási technológiák és rendszerek
o Meghívott előadó: Technológia, raktározás és logisztikai fejlesztési projektek bemutatása
– 5. nap – Élelmiszerbiztonsági kockázatelemzés
o Élelmiszeripari technológiák alapjai
o Üzemlátogatás
– 6. nap – Pilot megoldások, jó gyakorlatok, szolgáltatások szállítói bemutatása (online)
5. Regisztráció
Az előregisztráció az alábbi linken érhető el: https://forms.gle/tfYN85RvzrfZWBkZ8