Végzett a második csoport is az Élelmiszeripari üzemek digitális átállását támogató szaktanácsadó képzésen

A Digitális Agrárakadémia Plusz (DAA+) program keretében elindul az élelmiszeripari üzemek digitális átállását támogató szaktanácsadók képzése. A Nemzetgazdasági Minisztérium által Magyarország Digitális Agrárstratégiája alapján a Digitális Agrárakadémia Plusz Program keretében nyújtott támogatás 30 szaktanácsadó, falugazdász, külhoni falugazdász, érintett szakember térítésmentes képzését teszi lehetővé.

A képzésen ezzel vártuk a résztvevőket:

Az üzem digitális érettségének felmérése a termelés, az erőforrás (pénzügyi, HR, infrastruktúra) menedzsment és a termékpálya kapcsolatok területén.
Az alkalmazható, piacon elérhető digitális megoldások, eszközök és szolgáltatások megismerése az erőforrás menedzsment, az élelmiszer feldolgozás, a raktározás és a logisztika területén. A digitális megoldások működésének, a szolgáltatásainak megismerése, az alkalmazás és a rendszerbe illesztés feltételeivel. A digitális megoldások, szolgáltatások és eszközök hozzájárulása az élelmiszeripari üzem céljaihoz, hatékonyság növeléséhez. Az élelmiszeripari üzem digitális fejlesztési tervének összeállítása.
1. nap – Digitális Élelmiszeripari Stratégia, digitalizáció jelentősége az élelmiszeriparban
o Üzemtervezés műszaki-gazdasági vonatkozása
o Projektgazda bemutatkozása, problémameghatározás
o Meghívott előadó: Digitalizációs fejlesztési projekt esettanulmány

2. nap – Adatfeldolgozás és döntéselőkészítés
o Csoportos projektmunka
o Workshop: találkozó és brainstorming ipari szakemberek bevonásával

3. nap – Robotika
o Üzemszintű digitalizáció és adatmenedzsment
o Projektfeladat mentorálás
o Csoportos projektmunka
o Projektprezentáció és vita
o Üzemlátogatás

4. nap – Digitalizációs és automatizálási technológiák és rendszerek
o Meghívott előadó: Technológia, raktározás és logisztikai fejlesztési projektek bemutatása

5. nap – Élelmiszerbiztonsági kockázatelemzés
o Élelmiszeripari technológiák alapjai

2025. május 12-én kezdőtött el a DAA Plusz élelmiszeripari üzemek digitális átállását támogató szaktanácsadó képzés Budapesten. Elsőként a Cibus Hungaricus Alapítvány főtitkára, a DAA Plusz program egyik főszervezője, Varga Péter Miklós ismertette az élelmiszeripar digitalizációjának hátterét, gyakorlatát, jelentőségét, összefüggéseit, teendőit és fejlesztésének lehetőségeit. Ennek részeként bemutatta a digitalizációs fejlesztési terv megvalósítását is. Őt Tarcsi Ádám, az ELTE Informatikai Kar szakembere, a Data-EDIH koordinátora követte, aki az adatfeldolgozás hátteréről és gyakorlatáról beszélt a hallgatóknak. Az helyes összefüggések meghatá

Harmadikként a Dyntell Software részéről Salga Péter társtulajdonos tartott online előadást. A téma az élelmiszeripar digitális átállása volt; ezeket jó példák és gyorsan alkalmazható AI megoldások bemutatásával ismertette. A termékek azonosítása, a gyártási rendszerek teljes monitoringja és kontrollja, valamint a folyamatirányítási rendszer hatékony működtetése is a témái között szerepeltek.

Kövesdi József, az OkosFarm rendszert megvalósító Senit Kft. ügyvezetője zárta az előadók sorát az első napon. A szakember a digitális érettség fontosságáról és magyarországi élelmiszeripari helyzetéről, valamint esettanulmányokról is beszámolt a programon.

A program további kapcsolódó tartalmait itt lehet megtalálni az esemény aloldalán: Élelmiszeripari üzemek digitális átállását támogató szaktanácsadó képzés – Budapest 2

Dr. Kovács Zoltán tartott bemutatót adatfeldolgozás és adatelemzés témában.
Dr. Kovács Zoltán tartott bemutatót adatfeldolgozás és adatelemzés témában.

Kedden Dr. Kovács Zoltán, az Élelmiszeripari Méréstechnika és Automatizálás Tanszék professzora tartott bemutatót adatfeldolgozás és adatelemzés témában. A képeken söripari adatok statisztikai minőségirányításban történő felhasználása látható. A résztvevők saját laptopjukon követték a bemutatót és az ingyenes programokkal elkészült megoldást mintaként használhatják a jövőben.

Haraszti Mária a Seacon, Gerevich János a Woodpecker és Kun László a Bizerba képviseletében mondta el a technológiai gyakorlatokat az interaktív szakmai beszélgetésen a DAA Plusz képzésen
Haraszti Mária a Seacon, Gerevich János a Woodpecker és Kun László a Bizerba képviseletében mondta el a technológiai gyakorlatokat az interaktív szakmai beszélgetésen a DAA Plusz képzésen

Kerekasztal beszélgetés a szakma képviselőivel. A beszélgető partnerek voltak: Haraszti Mária a Seacon, Gerevich János a Woodpecker és Kun László a Bizerba képviseletében mondta el a technológiai gyakorlatokat. A beszélgetés az élelmiszeripari digitalizáció várható trendjeiről és a mesterséges intelligencia szerepéről zajlott.

Május 14-én, szerdán a Bosch Rexroth CU.BE Budapest innovációs élményközpontba látogattunk el. A Bosch Rexroth Jövő Gyára víziója, ahol az Ipar 4.0 működését mutatjuk be a gyakorlatban. Szüntelenül adatokat küldő-fogadó berendezések, amik hálózatba kapcsoltak, energia és költséghatékonyak. Kollaboratív robotok, intralogisztikai járművek, hidraulikus megoldások és forradalmasított vezérléstechnika egyazon ökoszisztémán belül.

A Bosch Rexroth CU.BE Budapest innovációs élményközpontba látogattunk el a DAA Plusz képzésen
A Bosch Rexroth CU.BE Budapest innovációs élményközpontba látogattunk el a DAA Plusz képzésen

A CU.BE olyan innovatív megoldásokat mutat be, amelyek csökkentik a környezeti terhelést, miközben fokozzák a termelékenységet és a nyereségességet. A látogatóknak lehetőségük van olyan technológiák és gyakorlatok felfedezésére, amelyek optimalizálják az energiafogyasztást, minimalizálják a selejtszámot és javítják az erőforrás-hatékonyságot.

A CU.BE olyan innovatív megoldásokat mutat be, amelyek csökkentik a környezeti terhelést, miközben fokozzák a termelékenységet és a nyereségességet.
A CU.BE olyan innovatív megoldásokat mutat be, amelyek csökkentik a környezeti terhelést, miközben fokozzák a termelékenységet és a nyereségességet.

A digitalizáció forradalma teljes lendülettel zajlik, és a CU.BE ennek az átalakulásnak a színtere. A falakon belül megmutatkozik, hogy a digitalizáció és a dolgok internete (IoT) hogyan alakítja át az iparágakat, lehetővé téve a teljes gyár zökkenőmentes hálózatba kapcsolását, az adatalapú döntéshozatalt és a fejlett analitikai eszközök használatát. Az ide érkezők interaktív bemutatókon és workshopokon keresztül első kézből tapasztalhatják meg, hogy ezek a gyártástechnológiai vívmányok hogyan növelhetik a hatékonyságot, javíthatják a döntéshozatalt, és hogyan azonosíthatnak új fejlődési lehetőségeket az optimalizáció által.

A negyedik nap a MATE Budai Campus K épületében: szenzorokról, robotoktól és automatizációról szól a délelőtt.

Dr. Kertész István egyetemi adjunktus, okleveles élelmiszermérnök gyakorlati példákkal telített előadásában sok érdekes információt adott át a hallgatóknak.
Dr. Kertész István egyetemi adjunktus, okleveles élelmiszermérnök gyakorlati példákkal telített előadásában sok érdekes információt adott át a hallgatóknak.

A PLC is téma volt a DAA Plusz képzésen. Dr. Kertész István, PhD, egyetemi adjunktus, okleveles élelmiszermérnök gyakorlati példákkal telített előadásában sok érdekes információt adott át a hallgatóknak.

A termelési folyamatok automatizációjáról is sok hasznos információ hangzott el a DAA Plusz budapesti szaktanácsadói képzésén
A termelési folyamatok automatizációjáról is sok hasznos információ hangzott el a DAA Plusz budapesti szaktanácsadói képzésén

Dr. Baranyai László tartotta a második DAA Plusz élelmiszeripari hét utolsó napját, amin többek között arról is beszélt, milyen technológiák vannak az élelmiszeripari digitalizációban. Bemutatta az önkiszolgáló kioszkok, az arcfelismerésen alapuló fizetést, a robotizált konyhákat, a képfeldolgozó módszereket, a hiperspektrális kamerával történő higiéniai ellenőrzést, valamint a mesterséges intelligencia élelmiszeripari és ételkészítési lehetőségeit is.

Dr. Baranyai László tartotta a második DAA Plusz élelmiszeripari hét utolsó napját, amin többek között arról is beszélt, milyen technológiák vannak az élelmiszeripari digitalizációban
Dr. Baranyai László tartotta a második DAA Plusz élelmiszeripari hét utolsó napját, amin többek között arról is beszélt, milyen robottechnológiák vannak az élelmiszeripari digitalizációban
Az önjáró robotokról is szó volt az ötödik napon
Az önjáró robotokról is szó volt az ötödik napon

Fontos tudnivaló a projektmunkáról:

 

Az Élelmiszeripari üzemek digitális átállását támogató szaktanácsadó képzés hatodik napját online, 2025.05.31-én tartjuk meg, ahol lehetőség lesz a projektfeladatok bemutatására is.

Az online nap tervezett, részletes programja:
08:00 – 08:45 – Gerevich János / Woodpecker
08:45 – 09:30 – Berkovich Gábor + Haraszti Mária / SeaconEurope
09:30 – 10:15 – Bán Péter / Energotest
10:15 – 11:00 – Kun László / Bizerba
11:00 – 12:00 – Szünet
12:00 – 12:45 – Pesti János / Antra ID
12:45 – 13:30 – Kiss István / ROOL Informatika
13:30 – 15:30 – Projektfeladatok bemutatása

6 csoport x 20 perc (15 perc előadás + 5 perc kérdések) = 2 óra
A céges bemutatkozások elsősorban jó gyakorlatok és a szolgáltatások bemutatására irányulnak 45 percben, az előadások végén pedig szeretettel várjuk a kérdéseket!

Scroll to Top

Regisztráció az alábbi eseményre:

Végzett a második csoport is az Élelmiszeripari üzemek digitális átállását támogató szaktanácsadó képzésen

A regisztrációhoz kérjük adja meg az alábbi adatokat. A beküldést követően kollégáink emailben tájékoztatják Önt a regisztrációs sikerességéről.

Hozzáférés kérése a bemutató előadásokhoz

Kérjük adja meg az alábbi adatokat. A beküldést követően email-ben küldjük ki a jelszót az előadásokat tartalmazó letöltés oldalhoz.