A képzésen ezzel vártuk a résztvevőket:
Az alkalmazható, piacon elérhető digitális megoldások, eszközök és szolgáltatások megismerése az erőforrás menedzsment, az élelmiszer feldolgozás, a raktározás és a logisztika területén. A digitális megoldások működésének, a szolgáltatásainak megismerése, az alkalmazás és a rendszerbe illesztés feltételeivel. A digitális megoldások, szolgáltatások és eszközök hozzájárulása az élelmiszeripari üzem céljaihoz, hatékonyság növeléséhez. Az élelmiszeripari üzem digitális fejlesztési tervének összeállítása.
o Üzemtervezés műszaki-gazdasági vonatkozása
o Projektgazda bemutatkozása, problémameghatározás
o Meghívott előadó: Digitalizációs fejlesztési projekt esettanulmány
2. nap – Adatfeldolgozás és döntéselőkészítés
o Csoportos projektmunka
o Workshop: találkozó és brainstorming ipari szakemberek bevonásával
3. nap – Robotika
o Üzemszintű digitalizáció és adatmenedzsment
o Projektfeladat mentorálás
o Csoportos projektmunka
o Projektprezentáció és vita
4. nap – Digitalizációs és automatizálási technológiák és rendszerek
o Meghívott előadó: Technológia, raktározás és logisztikai fejlesztési projektek bemutatása
5. nap – Élelmiszerbiztonsági kockázatelemzés
o Élelmiszeripari technológiák alapjai
2025. május 12-én kezdőtött el a DAA Plusz élelmiszeripari üzemek digitális átállását támogató szaktanácsadó képzés Budapesten. Elsőként a Cibus Hungaricus Alapítvány főtitkára, a DAA Plusz program egyik főszervezője, Varga Péter Miklós ismertette az élelmiszeripar digitalizációjának hátterét, gyakorlatát, jelentőségét, összefüggéseit, teendőit és fejlesztésének lehetőségeit. Ennek részeként bemutatta a digitalizációs fejlesztési terv megvalósítását is. Őt Tarcsi Ádám, az ELTE Informatikai Kar szakembere, a Data-EDIH koordinátora követte, aki az adatfeldolgozás hátteréről és gyakorlatáról beszélt a hallgatóknak. Az helyes összefüggések meghatá
Harmadikként a Dyntell Software részéről Salga Péter társtulajdonos tartott online előadást. A téma az élelmiszeripar digitális átállása volt; ezeket jó példák és gyorsan alkalmazható AI megoldások bemutatásával ismertette. A termékek azonosítása, a gyártási rendszerek teljes monitoringja és kontrollja, valamint a folyamatirányítási rendszer hatékony működtetése is a témái között szerepeltek.
Kövesdi József, az OkosFarm rendszert megvalósító Senit Kft. ügyvezetője zárta az előadók sorát az első napon. A szakember a digitális érettség fontosságáról és magyarországi élelmiszeripari helyzetéről, valamint esettanulmányokról is beszámolt a programon.
A program további kapcsolódó tartalmait itt lehet megtalálni az esemény aloldalán: Élelmiszeripari üzemek digitális átállását támogató szaktanácsadó képzés – Budapest 2

Kedden Dr. Kovács Zoltán, az Élelmiszeripari Méréstechnika és Automatizálás Tanszék professzora tartott bemutatót adatfeldolgozás és adatelemzés témában. A képeken söripari adatok statisztikai minőségirányításban történő felhasználása látható. A résztvevők saját laptopjukon követték a bemutatót és az ingyenes programokkal elkészült megoldást mintaként használhatják a jövőben.

Kerekasztal beszélgetés a szakma képviselőivel. A beszélgető partnerek voltak: Haraszti Mária a Seacon, Gerevich János a Woodpecker és Kun László a Bizerba képviseletében mondta el a technológiai gyakorlatokat. A beszélgetés az élelmiszeripari digitalizáció várható trendjeiről és a mesterséges intelligencia szerepéről zajlott.
Május 14-én, szerdán a Bosch Rexroth CU.BE Budapest innovációs élményközpontba látogattunk el. A Bosch Rexroth Jövő Gyára víziója, ahol az Ipar 4.0 működését mutatjuk be a gyakorlatban. Szüntelenül adatokat küldő-fogadó berendezések, amik hálózatba kapcsoltak, energia és költséghatékonyak. Kollaboratív robotok, intralogisztikai járművek, hidraulikus megoldások és forradalmasított vezérléstechnika egyazon ökoszisztémán belül.

A CU.BE olyan innovatív megoldásokat mutat be, amelyek csökkentik a környezeti terhelést, miközben fokozzák a termelékenységet és a nyereségességet. A látogatóknak lehetőségük van olyan technológiák és gyakorlatok felfedezésére, amelyek optimalizálják az energiafogyasztást, minimalizálják a selejtszámot és javítják az erőforrás-hatékonyságot.

A digitalizáció forradalma teljes lendülettel zajlik, és a CU.BE ennek az átalakulásnak a színtere. A falakon belül megmutatkozik, hogy a digitalizáció és a dolgok internete (IoT) hogyan alakítja át az iparágakat, lehetővé téve a teljes gyár zökkenőmentes hálózatba kapcsolását, az adatalapú döntéshozatalt és a fejlett analitikai eszközök használatát. Az ide érkezők interaktív bemutatókon és workshopokon keresztül első kézből tapasztalhatják meg, hogy ezek a gyártástechnológiai vívmányok hogyan növelhetik a hatékonyságot, javíthatják a döntéshozatalt, és hogyan azonosíthatnak új fejlődési lehetőségeket az optimalizáció által.
A negyedik nap a MATE Budai Campus K épületében: szenzorokról, robotoktól és automatizációról szól a délelőtt.

A PLC is téma volt a DAA Plusz képzésen. Dr. Kertész István, PhD, egyetemi adjunktus, okleveles élelmiszermérnök gyakorlati példákkal telített előadásában sok érdekes információt adott át a hallgatóknak.

Dr. Baranyai László tartotta a második DAA Plusz élelmiszeripari hét utolsó napját, amin többek között arról is beszélt, milyen technológiák vannak az élelmiszeripari digitalizációban. Bemutatta az önkiszolgáló kioszkok, az arcfelismerésen alapuló fizetést, a robotizált konyhákat, a képfeldolgozó módszereket, a hiperspektrális kamerával történő higiéniai ellenőrzést, valamint a mesterséges intelligencia élelmiszeripari és ételkészítési lehetőségeit is.


Fontos tudnivaló a projektmunkáról:
Az Élelmiszeripari üzemek digitális átállását támogató szaktanácsadó képzés hatodik napját online, 2025.05.31-én tartjuk meg, ahol lehetőség lesz a projektfeladatok bemutatására is.
Az online nap tervezett, részletes programja:
08:00 – 08:45 – Gerevich János / Woodpecker
08:45 – 09:30 – Berkovich Gábor + Haraszti Mária / SeaconEurope
09:30 – 10:15 – Bán Péter / Energotest
10:15 – 11:00 – Kun László / Bizerba
11:00 – 12:00 – Szünet
12:00 – 12:45 – Pesti János / Antra ID
12:45 – 13:30 – Kiss István / ROOL Informatika
13:30 – 15:30 – Projektfeladatok bemutatása
6 csoport x 20 perc (15 perc előadás + 5 perc kérdések) = 2 óra
A céges bemutatkozások elsősorban jó gyakorlatok és a szolgáltatások bemutatására irányulnak 45 percben, az előadások végén pedig szeretettel várjuk a kérdéseket!