A Digitális Agrárakadémia Plusz (DAA+) program keretében elindult a mezőgazdasági üzemek digitális átállását támogató szaktanácsadók mikrotanúsítványt nyújtó képzése. A Nemzetgazdasági Minisztérium által Magyarország Digitális Agrárstratégiája alapján nyújtott támogatás 80 magyarországi, és 40 határon túli szaktanácsadó, falugazdász térítés mentes képzését teszi lehetővé. A DAA+ Program képzéseit a Széchenyi István Egyetem és a Cibus Hungaricus Alapítvány szervezi és valósítja meg.
A képzés neve: Digitális Agrárakadémia Plusz – Mezőgazdasági üzemek digitális átállását támogató szaktanácsadó
A képzés ideje: 2025. május 19 – május 23.
Helyszín: Debrecen, Tessedik Sámuel utca 1.
A program további kapcsolódó tartalmait itt lehet megtalálni az esemény aloldalán: DAA Plusz Debrecen – a mezőgazdasági üzemek digitális átállását támogató szaktanácsadó képzése
Oktatók:
Varga Péter Miklós, Cibus Hungaricus Alapítvány
Dr. Ásványi Balázs, SZE-AKMK
Bertalan András, SZE-AÉKK
Dr. Húth Balázs, SZE-AKMK
Dr. Kacz Károly, SZE-AKMK
Dr. Kulmány István Mihály, SZE-AÉKK
Licskai Áron, SZE-AÉKK
1. nap: 2025. május 19. – Hétfő
Bertalan András, Dr. Kacz Károly: Digitális Farmmenedzsment – A gazdálkodás jövője
2. nap: 2025. május 20. – Kedd
Időtartam: 8:30 – 18:30
Oktató: Varga Péter Miklós
Program: Digitalizáció alapjai, üzem digitális érettségvizsgálat, üzem digitalizációs
tervének összeállítása
3. nap: 2025. május 21. – Szerda
Dr. Kulmány István Mihály, Licskai Áron: Precíziós gazdálkodás – Adatmanagement
4. nap: 2025. május 22. – Csütörtök
Dr. Húth Balázs: Digitalizáció az állattenyésztésben
5. nap: 2025. május 23. – Péntek
Dr. Ásványi Balázs – Program: Nyomonkövetés és kockázatkezelés az élelmiszeriparban

Mosonmagyaróvárról érkezett Debrecenbe dr. Kacz Károly és Bertalan András, a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar két munkatársa. A délelőtti programra a “Digitális Farmmenedzsment – A gazdálkodás jövője” című előadással készültek.

Szapáry Károly, a Fitopedon Kft. ügyvezetője beszélt a növénytáplálási modellekről és a gyakorlati eredményekről. Növényélettan, tápanyagfelvételi összefüggések, szenzorok és az adatok alapján felállított döntéstámogató algoritmus: Varga Péter Miklós előadását követően Szapáry Károly, a Fitopedon Kft. ügyvezetője beszélt a több éves vizsgálatsorozat eredményeiről és a technológia lehetőségeiről.

A térképekből kinyerhető agráradatok gyűjtéséről, rendszerezéséről, összefüggéseiről és felhasználásáról is beszélt dr. Hermann Tamás precíziós gazdálkodási szakértő, az AEDIH projektmenedzsere. az “Adathasznosítás a gazdaság hatékonyságának fokozása érdekében” című előadásával érkezett.

Kövesdi József, az OkosFarm rendszert megvalósító Senit Kft. ügyvezetője online előadásában részletesen beszélt az agrárinformatika állattartó telepeken alkalmazott megoldásairól. A Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. 3000 tejelő szarvasmarháját irányító üzem esetében bemutatta, milyen lépések vezettek az informatikai rendszer fejlesztéséhez.

Gyakorlás és tanulás a QGIS térinformatikai szoftverben. A térinformatika gyakorlati alkalmazásáról beszélt az Agrár- és Élelmiszeripari Kutató Központ vezetője, dr. Kulmány István Mihály a szerdai programon. A feladatok megoldását, a lépések begyakorlását pedig Tatai Attila gyakornok közreműködésével hajtották végre a résztvevők. Hasznos nap volt, amely végén a képzés hallgatói a szaktanácsadói és a termelői munkát támogató ismereteket szereztek.

Fejőrobotok, szenzorok, lépésszámlálók, kérődzésmonitoring: mind szóba kerülnek a csütörtöki DAA Plusz programon, amelyet dr. Húth Balázs, az Állattudományi Tanszék vezetője tartott. Délután Debrecenben: a szabad- és az irányított tehénforgalmú istállórendszerek előnye, a szarvasmarha genetikai állományának javítása, a robotfejés bevezetése és az egyedenkénti adatgyűjtés is a témák között volt a DAA Plusz csütörtöki képzési napján.

Pénteken, a záró napon az élelmiszeripar digitalizációjáról volt szó a képzésen. Az automatizálás, a pontos adatgyűjtés, az eredményekből levont következtetések és a kockázatelemzés mind hozzájárul a biztonságosabb élelmiszerelőállításhoz, valamint a veszélyek csökkentéséhez. Az élelmiszeripar digitalizációjáról Dr. Ásványi Balázs egyetemi docens, a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar vállalati kapcsolatokért felelős dékánhelyettese osztott meg fontos és hasznos tudnivalókat a gyakorlatból.
